Tročlana ekipa vatrogasaca ronioca JVP Čakovec pronašla je u podmorju otoka Paga lokaciju potonuća antičkog broda koji je prevozio građevinski materijal.

Većina ljudi i dalje vatrogasce percipira kroz gašenje požara, a činjenica da oni u svom sastavu imaju i ronilačke timove koji se koriste u raznim intervencijama na i pod vodenom površinom, malo je poznata široj javnosti. Takav ronilački tim je u JVP Čakovec osnovan 2006. godine.

“Do danas smo odradili tridesetak spašavanja osoba i isto toliko vađenja vozila, a o mrtvima se ne govori. Kako bi mogli izvršiti intervencije moramo odrađivati trenažne zarone i uhvatiti rutinu sa svojom opremom u raznim uvjetima što i činimo po jezerima, šljunčarama, kanalima i rijekama u Međimurju”, rekao je Robert Novak iz ronilačkog tima JVP-a Čakovec. Tim raspolaže s devet kompleta opreme, pet suhih odjela, četiri gumenjaka koji su idealni za naše potrebe, sonar i podvodnu komunikaciju, a nedostaje im terensko vozilo kojim bi mogli odraditi spuštanje čamaca na vodene površine.

 

Jednom godišnje odlaze u dvije grupe na otok Pag u Staru Novalju kako bi odradili obuke i stažna ronjenja prema kojima mogu napredovati u ronilačkim kategorijama pa je tako to bilo i ove godine.

U drugoj grupi bilo je troje vatrogasaca ronioca: Robert Novak, Robert Bister i Leon Krištofić

Jedan od zarona bio je dogovoren s Vedranom Dorušićem koji u Šimunima vodi ronilački centar Foka, na lokaciji Letavica gdje se nalazi oko 400 amfora iz 1. st. prije Krista na dubini od 37 do 39 metara. Nakon prvog zarona, pripreme opreme i kratkog odmora, pripremali su se na drugi zaron od kojeg su skoro odustali zbog pogoršanja vremena. Ipak su se odlučili požuriti i ponovno zaroniti.

”Opremamo se u trenu i biramo smjer zarona, sasvim normalan zaron ide svojim tokom, dubina je sve veća i veća, a u krajoliku se pojavljuju neke pravokutne ploče. Na prvi pogled građevinski otpad, a na drugi i treći baš i ne. Bilježimo dubinu i vrijeme zarona, oprezno okinemo nekoliko fotografija i nastavljamo s ronjenjem”, rekao je Novak o trenutku kad su ugledali predmete koji će postati arheološka senzacija. Nakon izrona pregledali su fotografije koje šalju kolegi Dorušiću, a on ih odmah kontaktira i traži točnu lokaciju.

”Pet neovisnih izvora potvrđuju isto, tegule i imbrexi, antički glineni elementi za izradu krovova. Euforija na najjače, dogovoreno ponovno ronjenje za sljedeći dan, a Vedran dovodi i pojačanje Marka Kreslina. Ekipa kontinentalaca ponovno zaranja, nakon nekog vremena stiže na lokaciju, radost, urlikanje pod morem i čestitke, nevjerica”, opisao je Novak zaron koji je potvrdio da su pronašli vrijednu lokaciju. Uslijedila su mjerenja te izrada oko 500 fotografija. Nakon radnog sastanka u bazi, nalazište je dokumentirano i prijavljeno po pravilima struke.

Vatrogascima roniocima iz Čakovca more se naklonilo i nagradilo njihovo višegodišnje uvježbavanje, nesebično odricanje za sve potrebe s pronalaskom ovog antičkog tereta.

”Zahvaljujemo svima onima koji su doprinijeli našem razvoju, posebno instruktoru Božidaru Flisu iz RK Šoderica koji je s nama od samih početaka, a također zahvala onima koji će i dalje cijeniti naš rad i odricanje kako bi mogli i dalje napredovati i biti na raspolaganju u slučaju potrebe”, rekao je za kraj Novak te istaknuo da se nada da će krovna organizacija prepoznati trud vatrogasaca ronioca i njihovu važnost u sustavu te donijeti Pravilnik o ronjenju koji bi regulirao rad i osposobljavanje vatrogasaca ronioca.

 

Copyright: zastita.info